КИА ПРЕДСТАВЯ СВОЯТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪДЕЩА МОБИЛНОСТ ПО ВРЕМЕ НА CES 2018

Обратно

Днес, КИА Моторс представя своята визия за мобилността в рамките на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас. Под наслов „Без ограничения за всеки“ (Boundless for all) КИА отваря вратите към бъдеще, в което възможностите по отношение на мобилността и транспорта няма да имат граници. В същото време – с намерението да разшири палитрата от мобилни услуги – КИА демонстрира набор от най-съвременни технологии като част от новата си стратегия, наречена ACE, целяща да направи автомобилите на марката в още по-голяма степен Автономни, Свързани и Екологични/Електрически.

 

„Без ограничения за всеки“ е визията на КИА за бъдещето – когато всеки ще има шанса да се наслади на неограничените възможности на новата мобилност. Това е манифестът на КИА относно ролята на компанията като доставчик на продукти и услуги свързани с придвижването на бъдещето. Днес потребителите все още възприемат автомобила твърде ограничено – единствено като транспортно средство, докато КИА се ангажира с мисията да предложи една по-обхватна трактовка на мобилността. „Без ограничения за всеки“ е бъдеще, в което превозното средство ще бъде много повече от механичния сбор на своите съставни части“, споделя д-р Унгчъл Йанг, вицепрезидент и ръководител на развойния център на КИА.

 

Стратегията ACE на КИА се гради върху три основни елемента, които разкриват бъдещата визия на компанията:

  • Автономност – КИА планира да подготви за масовия пазар технология за автономно шофиране от ниво 4 чрез изпитания на автономния модел Smart City, които ще започнат през 2021 г.
  • Свързаност – До 2025 г. КИА ще въведе технологиите за свързаност в автомобилите от всеки сегмент, като оптимизацията на цялата гама е планирана до 2030 г.  
  • Екологично/Електрическо задвижване – До 2025 г. КИА ще представи 16 нови автомобила с усъвършенствано задвижване, включително гама от нови хибриди, plug-in хибриди и електрически автомобили, както и изцяло нов водороден електромобил с горивно-клетъчна система през 2020 г.

 

Наред с тези технологии КИА огласи намеренията си през 2018 г. да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE (която дебютира в Южна Корея през 2017 г.) на пазарите и в други региони, започвайки с Европа.

На изложението CES 2018 в Лас Вегас КИА представя гама от интерактивни експонати, които съчетават съществуващи и бъдещи технологии. Те демонстрират как превозните средства могат да бъдат оптимизирани и да постигнат по-висока степен на свързаност. Посетителите могат да се докоснат до бързо развиващите се технологии за автономно шофиране на КИА посредством симулатор за виртуална реалност, както и чрез изпробването на така наречения V2X модул, който демонстрира на практика как автомобилът се свързва с други превозни средства и комуникира с градската среда.

 

От 2019 г. компанията планира да проведе мащабни тестове на цял автомобилен парк оборудван с техника за автономно управление, с което да начертае пътя за бъдещето масово производство на технологията. От 2021 г. КИА цели да въведе в масовото производство автономни превозни средства от ниво 4, които да са пригодни за условията на така наречените умни градове в рамките на новия си пилотен проект Smart City.

 

“Бъдещите автомобили на КИА ще се радват на неограничена свързаност и ще предложат един нов тип усещане за мобилност. Виртуалната реалност, самоуправляващите се коли и неограничената свързаност на автомобила дълго време се смятаха за технологии на далечното бъдеще. Но сега, когато те толкова бързо се превръщат в реалност, КИА проучва възможностите да приложи тези нови технологии в услуга на своите потребители. Ние ще демонстрираме нашата стратегия и визия за бъдещата мобилност чрез гама от интерактивни експонати, които онагледяват какво могат да очакват потребителите на КИА”, изтъква вицепрезидентът Йанг.

 

В следващите години КИА ще продължи да разширява своята гама от екологични автомобили, като планира до 2025 г. да предложи общо 16 електрически превозни средства, включително и водороден електромобил с горивно-клетъчна технология (FCEV) през 2020 г.

 

“До 2025 г. ще предложим общо 16 автомобила с модерно задвижване, включително пет нови класически и plug-in хибрида, пет нови електрически модела с батерия и изцяло ново водороден електромобил FCEV с горивно-клетъчна технология за масовия пазар. С планирано серийно производство през 2020 г., водородният модел ще символизира усилията на КИА при осъществяването на една бъдеща мобилност с нулеви емисии“, заявява вицепрезидентът Йанг.

 

Като част от тази стратегия КИА показва на изложението CES 2018 своя прототип Niro EV. В комбинация от стилен дизайн, модерен компактен SUV и висока ефективност на електрическия двигател с батерия, концептуалният модел Niro EV илюстрира пътя към бъдещата електрификация на марката.

 

Разработен в дизайнерското студио на КИА в Южна Корея, прототипът Niro EV е изцяло електрически компактен SUV. Традиционната предна решетка, която вече не е необходима за охлаждане на двигателя, е заменена с плосък интерактивен дисплей, в комбинация с ултра тънки предни светлини. В профил концептуалният модел черпи вдъхновение от настоящия КИА Niro със своя модерен силует на компактен кросоувър, повдигната каросерия и широката трета колона. С безшумния си електрически двигател и очакването, че подобен автомобил ще се шофира предимно в градска среда, концептът Niro EV естествено залага и на нови технологии за още по-голяма безопасност на пешеходците.

 

Новата Система за активно предупреждение на пешеходците (APWS) включва фронтални камери, технология за разпознаване на обекти и предни високоговорители. При разпознаване на пешеходец или велосипедист, пресичащ пред колата, високоговорителите издават предупредителен сигнал, насочен директно към регистрирания от системата човек. APWS е свързана с нова интерактивна система за осветление на Niro EV, която осигурява на водача и на пешеходците силно интуитивна, визуална комуникация с превозното средство.

 

В купето, стилът е изчистен и издържан в духа на минимализма, с подчертан дигитален облик за една по-активна комуникация на пасажерите с новите технологии и функционалности. Хоризонталното оформление на таблото се отличава с широки и гладки повърхности. Ефектът е инстинктивно усещане за пространство и спокойствие в салона, което се допълва от меките нюанси на сребро, сиво и бронз.

 

Концептуалният модел Niro EV се задвижва от електрически двигател от ново поколение, в който са използвани модерни производствени технологии. Именно на тях ще разчитат новите електромобили на КИА в близко бъдеще. Енергията се подава от мощна литиево-полимерна батерия с капацитет 64 кВтч, в комбинация от електрически двигател с мощност 150 кВт. Концептуалният модел Niro EV осъществява пробег от 383 км с едно зареждане при нулеви емисии.

 

На изложението CES 2018 в Лас Вегас КИА показва и най-новите си технологии свързани с интерфейса човека-машина (HMI), характеристики за автономно шофиране, както и първата в света 5G връзка. Тези експонати подсказват появата на иновации, които след адаптация биха могли да бъдат използвани в бъдещите модели на марката. КИА демонстрира тези разработки чрез набор от интерактивни изживявания, напомнящи автомобилен кокпит и представяйки визията на бранда под надслов „Отвъд автономното шофиране“ – технологии, който грабват потребителите и ги въвличат в едно вълнуващо бъдеще с автономни превозни средства.

 

Първият кокпит дава на посетителите възможност да се запознаят с новаторския интерфейс човек-машина, включен в концептуалния модел Niro EV. Той се отличава с обогатени възможности за активна комуникация между водача и автомобила. Информационно-развлекателните системите, както и функциите за управление на отопление, вентилация и климатизация се контролират чрез докосване или с жест, като воланът играе ролята на дистанционно. С различни видове жестове водачът може да превключи на любимите си музикални изпълнения, да увеличи силата на звука или да промени настройките на вентилацията в салона. Цифровият дисплей на таблото осигурява допълнителна информация на водача: за настройките на автомобила, състоянието на задвижването, както и информация относно пътуването.

 

Създавайки едно още по-изразено цифрово взаимодействие между автомобила и водача в сравнение с традиционните превозни средства, интерфейсът човек-машина позволява на водача да се „свърже“ с автомобила, използвайки технологиите за разпознаване на лице и глас. Функцията за разпознаване на лице и глас, разработена съвместно с Amazon Web Services (AWS), посреща и разпознава водача, като автоматично регулира настройките спрямо предварително зададени индивидуални предпочитания. Използвайки Amazon Rekognition и Amazon Polly – услуги на AWS за изключително прецизен анализ на чертите на лицето и гласа – новата система деактивира много от функциите на автомобила, в случай че желаещият да управлява автомобила не успее да премине процеса на идентификация.

 

Кокпитът с интерфейс човек-машина, експониран по време на CES 2018, позволява на посетителите да експериментират с тези атрактивни нови технологии в автомобила.

 

Друг кокпит демонстрира първата 5G връзка, която се осъществява вътре в автомобила – чрез комуникация в реално време, установена между Лас Вегас и Сеул, Южна Корея. 5G връзката позволява на пътниците в автомобила да осъществят надежден стрийминг на съдържание в колата чрез системата за инфотейнмънт на експоната.

 

Вторият кокпит демонстрира също така системата за управление и разделение на звука при прототипа Niro EV. Тази технологията на КИА дава възможност за разделяне на звука между предните и задни седалки. Благодарение на нея пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика, без да си пречат взаимно. Системата разполага с осем тонколони, монтирани в подглавниците, които едновременно отвеждат звук към всеки ред седалки и използват технология за "заглушаване" на звука към другия ред седалки. Създавайки по този начин две звукови зони в автомобила, пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика или подкасти. На технологията, специално разработена от КИА, се възлагат надежди да бъде развита и адаптирана с цел подобряване на комфорта на пътниците в автомобилите, които предстоят да се произвеждат в бъдеще.

 

И не на последно място, посетителите могат да изпробват разработени от КИА технологии за поддръжка на автономното шофиране чрез серия от експонати с виртуална реалност. Симулациите демонстрират разработките на КИА за поддръжка на автономното шофиране в най-различни среда – чрез набор за виртуална реалност.

 

В подкрепа на мобилността КИА обяви намеренията си да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE в нови региони на света. С дебют в Южна Корея през 2017 г., услугата WiBLE – съкратено от Widely Accessible /широко достъпен/ – ще намери приложение на европейски пазари по-късно тази година. КИА планира да разшири услугата си и на други пазари по света.

 

WiBLE ще се поддържа в определени зони на градските центрове, ще осигурява автомобили на потребителите, на които се налага да шофират, но не притежават личен автомобил, или предпочитат едно по-удобно придвижване в центъра на града.

 

 

В Южна Корея ползвателите на WiBLE получават достъп до най-различни модели на КИА - електробилът Soul EV, хибридния кросоувър Niro, както и други представители на марката. Превозните средства са оборудвани с богата гама от активни технологии за сигурност на КИА, които дават възможност на потребителите да осъществят безопасно своето пътуване с автомобил.

 

Достъпът до WiBLE се осъществява чрез съпътстващо мобилно приложение за смартфон. Ползвателите заплащат за индивидуалното си пътуване с автомобил на WiBLE, като цената се определя според времето за ползване на услугата. В Европа WiBLE дава възможност на потребителите да извършват еднопосочни пътувания вместо да се поставя изискване за връщането на автомобила до изходната точка, като целта е постигане на максимално удобство и оптимизация на разходите.

 

По-късно тази година КИА ще оповести първите локации в Европа, в които ще се предлага услугата WiBLE.

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации. 

Последни новини
12 04

ЕМИЛИО ХЕРЕРА Е НОВИЯТ ГЛАВЕН ОПЕРАТИВЕН ДИРЕКТОР НА КИА МОТОРС ЕВРОПА

КИА Моторс Европа назначи Емилио Херера за Главен оперативен директор на компанията. Той ще замести Майкъл Коул, който ще заеме друга ръководна длъжност в глобалната структура на КИА Моторс. Кабинетът на г-н Херера е ситуиран в европейската централа на марката във Франкфурт, Германия, където новият Оперативен директор ще работи съвместно с Президента на компанията – г-н Yong Kew Park.
още
10 04

НАГРАДИ RED DOT 2018: ПОРЕДНИЯТ ТРОЕН ТРИУМФ ЗА КИА

КИА тържествува за пореден път на годишния конкурс Red Dot, по време на който бяха отличени 3 модела на марката с престижната награда за дизайн. Фастбекът Стингър, компактният кросоувър Стоник и трето поколение от градския мъник Пиканто спечелиха призове в съответните категории. Журито, което се състои от популярни международни експерти в областта на дизайна, отличи КИА Стингър с титлата ‘Best of the Best’.
още
27 03

КИА МОТОРС ПРОИЗВЕДЕ 3-МИЛИОННИЯ СИ АВТОМОБИЛ В ЕВРОПА

КИА Моторс произведе 3-милионния си автомобил в Европа, 12г. след основаването на завода в Жилина, Словакия. Автомобилът отбелязал 3-те милиона е КИА сийд. Моделът е 5-врат хечбек, версия GT line, произведен за клиент на марката в Исландия. Оборудван е с 1-литров T-GDi (турбо бензинов двигател с директно впръскване).
още
19 03

КИА ПРАЗНУВА 5-МИЛИОННИЯ СПОРТИДЖ

КИА Моторс регистрира продажбата на 5-милионния компактен SUV и бестселър на марката – Спортидж. Представен на световните пазари през 1993г., четвърто поколение Спортидж празнува своята 5 милионна продажба, точно на 25-та годишнина от лансирането му. Последната версия на модела с дебют през 2016г. е по-популярна от всякога с реализирането на средно 38 000 продажби на месец в световен мащаб през 2017г.
още