КИА ПРЕДСТАВЯ СВОЯТА КОНЦЕПЦИЯ ЗА БЪДЕЩА МОБИЛНОСТ ПО ВРЕМЕ НА CES 2018

Обратно

Днес, КИА Моторс представя своята визия за мобилността в рамките на изложението за потребителска електроника CES 2018 в Лас Вегас. Под наслов „Без ограничения за всеки“ (Boundless for all) КИА отваря вратите към бъдеще, в което възможностите по отношение на мобилността и транспорта няма да имат граници. В същото време – с намерението да разшири палитрата от мобилни услуги – КИА демонстрира набор от най-съвременни технологии като част от новата си стратегия, наречена ACE, целяща да направи автомобилите на марката в още по-голяма степен Автономни, Свързани и Екологични/Електрически.

 

„Без ограничения за всеки“ е визията на КИА за бъдещето – когато всеки ще има шанса да се наслади на неограничените възможности на новата мобилност. Това е манифестът на КИА относно ролята на компанията като доставчик на продукти и услуги свързани с придвижването на бъдещето. Днес потребителите все още възприемат автомобила твърде ограничено – единствено като транспортно средство, докато КИА се ангажира с мисията да предложи една по-обхватна трактовка на мобилността. „Без ограничения за всеки“ е бъдеще, в което превозното средство ще бъде много повече от механичния сбор на своите съставни части“, споделя д-р Унгчъл Йанг, вицепрезидент и ръководител на развойния център на КИА.

 

Стратегията ACE на КИА се гради върху три основни елемента, които разкриват бъдещата визия на компанията:

  • Автономност – КИА планира да подготви за масовия пазар технология за автономно шофиране от ниво 4 чрез изпитания на автономния модел Smart City, които ще започнат през 2021 г.
  • Свързаност – До 2025 г. КИА ще въведе технологиите за свързаност в автомобилите от всеки сегмент, като оптимизацията на цялата гама е планирана до 2030 г.  
  • Екологично/Електрическо задвижване – До 2025 г. КИА ще представи 16 нови автомобила с усъвършенствано задвижване, включително гама от нови хибриди, plug-in хибриди и електрически автомобили, както и изцяло нов водороден електромобил с горивно-клетъчна система през 2020 г.

 

Наред с тези технологии КИА огласи намеренията си през 2018 г. да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE (която дебютира в Южна Корея през 2017 г.) на пазарите и в други региони, започвайки с Европа.

На изложението CES 2018 в Лас Вегас КИА представя гама от интерактивни експонати, които съчетават съществуващи и бъдещи технологии. Те демонстрират как превозните средства могат да бъдат оптимизирани и да постигнат по-висока степен на свързаност. Посетителите могат да се докоснат до бързо развиващите се технологии за автономно шофиране на КИА посредством симулатор за виртуална реалност, както и чрез изпробването на така наречения V2X модул, който демонстрира на практика как автомобилът се свързва с други превозни средства и комуникира с градската среда.

 

От 2019 г. компанията планира да проведе мащабни тестове на цял автомобилен парк оборудван с техника за автономно управление, с което да начертае пътя за бъдещето масово производство на технологията. От 2021 г. КИА цели да въведе в масовото производство автономни превозни средства от ниво 4, които да са пригодни за условията на така наречените умни градове в рамките на новия си пилотен проект Smart City.

 

“Бъдещите автомобили на КИА ще се радват на неограничена свързаност и ще предложат един нов тип усещане за мобилност. Виртуалната реалност, самоуправляващите се коли и неограничената свързаност на автомобила дълго време се смятаха за технологии на далечното бъдеще. Но сега, когато те толкова бързо се превръщат в реалност, КИА проучва възможностите да приложи тези нови технологии в услуга на своите потребители. Ние ще демонстрираме нашата стратегия и визия за бъдещата мобилност чрез гама от интерактивни експонати, които онагледяват какво могат да очакват потребителите на КИА”, изтъква вицепрезидентът Йанг.

 

В следващите години КИА ще продължи да разширява своята гама от екологични автомобили, като планира до 2025 г. да предложи общо 16 електрически превозни средства, включително и водороден електромобил с горивно-клетъчна технология (FCEV) през 2020 г.

 

“До 2025 г. ще предложим общо 16 автомобила с модерно задвижване, включително пет нови класически и plug-in хибрида, пет нови електрически модела с батерия и изцяло ново водороден електромобил FCEV с горивно-клетъчна технология за масовия пазар. С планирано серийно производство през 2020 г., водородният модел ще символизира усилията на КИА при осъществяването на една бъдеща мобилност с нулеви емисии“, заявява вицепрезидентът Йанг.

 

Като част от тази стратегия КИА показва на изложението CES 2018 своя прототип Niro EV. В комбинация от стилен дизайн, модерен компактен SUV и висока ефективност на електрическия двигател с батерия, концептуалният модел Niro EV илюстрира пътя към бъдещата електрификация на марката.

 

Разработен в дизайнерското студио на КИА в Южна Корея, прототипът Niro EV е изцяло електрически компактен SUV. Традиционната предна решетка, която вече не е необходима за охлаждане на двигателя, е заменена с плосък интерактивен дисплей, в комбинация с ултра тънки предни светлини. В профил концептуалният модел черпи вдъхновение от настоящия КИА Niro със своя модерен силует на компактен кросоувър, повдигната каросерия и широката трета колона. С безшумния си електрически двигател и очакването, че подобен автомобил ще се шофира предимно в градска среда, концептът Niro EV естествено залага и на нови технологии за още по-голяма безопасност на пешеходците.

 

Новата Система за активно предупреждение на пешеходците (APWS) включва фронтални камери, технология за разпознаване на обекти и предни високоговорители. При разпознаване на пешеходец или велосипедист, пресичащ пред колата, високоговорителите издават предупредителен сигнал, насочен директно към регистрирания от системата човек. APWS е свързана с нова интерактивна система за осветление на Niro EV, която осигурява на водача и на пешеходците силно интуитивна, визуална комуникация с превозното средство.

 

В купето, стилът е изчистен и издържан в духа на минимализма, с подчертан дигитален облик за една по-активна комуникация на пасажерите с новите технологии и функционалности. Хоризонталното оформление на таблото се отличава с широки и гладки повърхности. Ефектът е инстинктивно усещане за пространство и спокойствие в салона, което се допълва от меките нюанси на сребро, сиво и бронз.

 

Концептуалният модел Niro EV се задвижва от електрически двигател от ново поколение, в който са използвани модерни производствени технологии. Именно на тях ще разчитат новите електромобили на КИА в близко бъдеще. Енергията се подава от мощна литиево-полимерна батерия с капацитет 64 кВтч, в комбинация от електрически двигател с мощност 150 кВт. Концептуалният модел Niro EV осъществява пробег от 383 км с едно зареждане при нулеви емисии.

 

На изложението CES 2018 в Лас Вегас КИА показва и най-новите си технологии свързани с интерфейса човека-машина (HMI), характеристики за автономно шофиране, както и първата в света 5G връзка. Тези експонати подсказват появата на иновации, които след адаптация биха могли да бъдат използвани в бъдещите модели на марката. КИА демонстрира тези разработки чрез набор от интерактивни изживявания, напомнящи автомобилен кокпит и представяйки визията на бранда под надслов „Отвъд автономното шофиране“ – технологии, който грабват потребителите и ги въвличат в едно вълнуващо бъдеще с автономни превозни средства.

 

Първият кокпит дава на посетителите възможност да се запознаят с новаторския интерфейс човек-машина, включен в концептуалния модел Niro EV. Той се отличава с обогатени възможности за активна комуникация между водача и автомобила. Информационно-развлекателните системите, както и функциите за управление на отопление, вентилация и климатизация се контролират чрез докосване или с жест, като воланът играе ролята на дистанционно. С различни видове жестове водачът може да превключи на любимите си музикални изпълнения, да увеличи силата на звука или да промени настройките на вентилацията в салона. Цифровият дисплей на таблото осигурява допълнителна информация на водача: за настройките на автомобила, състоянието на задвижването, както и информация относно пътуването.

 

Създавайки едно още по-изразено цифрово взаимодействие между автомобила и водача в сравнение с традиционните превозни средства, интерфейсът човек-машина позволява на водача да се „свърже“ с автомобила, използвайки технологиите за разпознаване на лице и глас. Функцията за разпознаване на лице и глас, разработена съвместно с Amazon Web Services (AWS), посреща и разпознава водача, като автоматично регулира настройките спрямо предварително зададени индивидуални предпочитания. Използвайки Amazon Rekognition и Amazon Polly – услуги на AWS за изключително прецизен анализ на чертите на лицето и гласа – новата система деактивира много от функциите на автомобила, в случай че желаещият да управлява автомобила не успее да премине процеса на идентификация.

 

Кокпитът с интерфейс човек-машина, експониран по време на CES 2018, позволява на посетителите да експериментират с тези атрактивни нови технологии в автомобила.

 

Друг кокпит демонстрира първата 5G връзка, която се осъществява вътре в автомобила – чрез комуникация в реално време, установена между Лас Вегас и Сеул, Южна Корея. 5G връзката позволява на пътниците в автомобила да осъществят надежден стрийминг на съдържание в колата чрез системата за инфотейнмънт на експоната.

 

Вторият кокпит демонстрира също така системата за управление и разделение на звука при прототипа Niro EV. Тази технологията на КИА дава възможност за разделяне на звука между предните и задни седалки. Благодарение на нея пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика, без да си пречат взаимно. Системата разполага с осем тонколони, монтирани в подглавниците, които едновременно отвеждат звук към всеки ред седалки и използват технология за "заглушаване" на звука към другия ред седалки. Създавайки по този начин две звукови зони в автомобила, пасажерите на предния и задния ред могат да слушат различна музика или подкасти. На технологията, специално разработена от КИА, се възлагат надежди да бъде развита и адаптирана с цел подобряване на комфорта на пътниците в автомобилите, които предстоят да се произвеждат в бъдеще.

 

И не на последно място, посетителите могат да изпробват разработени от КИА технологии за поддръжка на автономното шофиране чрез серия от експонати с виртуална реалност. Симулациите демонстрират разработките на КИА за поддръжка на автономното шофиране в най-различни среда – чрез набор за виртуална реалност.

 

В подкрепа на мобилността КИА обяви намеренията си да стартира своята услуга за споделяне на автомобили WiBLE в нови региони на света. С дебют в Южна Корея през 2017 г., услугата WiBLE – съкратено от Widely Accessible /широко достъпен/ – ще намери приложение на европейски пазари по-късно тази година. КИА планира да разшири услугата си и на други пазари по света.

 

WiBLE ще се поддържа в определени зони на градските центрове, ще осигурява автомобили на потребителите, на които се налага да шофират, но не притежават личен автомобил, или предпочитат едно по-удобно придвижване в центъра на града.

 

 

В Южна Корея ползвателите на WiBLE получават достъп до най-различни модели на КИА - електробилът Soul EV, хибридния кросоувър Niro, както и други представители на марката. Превозните средства са оборудвани с богата гама от активни технологии за сигурност на КИА, които дават възможност на потребителите да осъществят безопасно своето пътуване с автомобил.

 

Достъпът до WiBLE се осъществява чрез съпътстващо мобилно приложение за смартфон. Ползвателите заплащат за индивидуалното си пътуване с автомобил на WiBLE, като цената се определя според времето за ползване на услугата. В Европа WiBLE дава възможност на потребителите да извършват еднопосочни пътувания вместо да се поставя изискване за връщането на автомобила до изходната точка, като целта е постигане на максимално удобство и оптимизация на разходите.

 

По-късно тази година КИА ще оповести първите локации в Европа, в които ще се предлага услугата WiBLE.

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации. 

Последни новини
30 11

НОВИЯТ КИА SOUL EV ‘НАЕЛЕКТРИЗИРА’ ЛОС АНДЖЕЛИС

КИА Моторс представи новия Соул EV, изцяло нова генерация на многократно награждавания компактен кросоувър с нулево ниво на вредни емисии. Новият модел е също толкова магнетичен, колкото своя предшественик, а изцяло електрическото му задвижване го прави привлекателен за всички потребитили със зелено съзнание.
още
01 11

КИА РАЗКРИВА ТЕХНОЛОГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО – СОЛАРНО ЗАРЕЖДАНЕ НА...

КИА Моторс обяви плановете си да представи технология за зареждане тип „соларен покрив“ за избрани модели на южно-кореския автопроизводител. Генериращите електричество соларни панели ще бъдат интегрирани в покрива или в предния капак на автомобила и ще подпомагат двигателя с вътрешно горене, хибридната система или батериите на електромобилите с допълнителна електрическа енергия, като намаляват разхода на гориво и увеличават пробега.
още
04 10

РОБЪРТ ДЕ НИРО Е ПОСЛАНИК НА НОВИЯ ЕЛЕКТРОМОБИЛ НА КИА

Холивудската супер звезда Робърт Де Ниро ще заеме главна роля в европейската рекламна кампания на КИА по повод лансирането на 100% електрически кросоувър e-Niro.
още
02 10

ПРЕМИЕРНИТЕ МОДЕЛИ НА КИА В ПАРИЖ

Днес по време на автосалона в Париж КИА Моторс официално представи ProCeed. Изцяло новият шутинг брейк дебютира заедно с хай перформанс моделите Ceed GT и ProCeed GT, както и Ceed GT line. На международното изложение, което започна днес, 100% електрически автомобил KIA e-Niro също осъществи своята европейска премиера.
още