ИЗЦЯЛО ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ КИА СОУЛ Е ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ

Обратно

Първият корейски изцяло електрически модел – КИА Соул вече триумфира по софийските улици.  КИА Соул EV е компактен и икономичен градски автомобил, с нулево ниво на вредни емисии. 100% електромобил предлага впечатляващо управление, оптимален пробег и емблематичен дизайн. 

 

КИА Соул EV е оборудван със съвременен захранващ блок с литиево-йонна полимерна батерия, предоставена от SK Innovation. С водеща в сегмента енергетична плътност от 200 watt-hour/kg, захранващият блок е резултат от 3-годишен проект между КИА Моторс Корпорейшън и SK Innovation в Корея.

 

Инженерите от КИА разработват захранващия блок със 192 литиево-йонни полимерни елементи от батерията в 8 модула, с обща мощ от 27 kWh. Блокът инкорпорира съвременна термична технология, която поддържа отделните клетки на оптимална температура.

 

Обогатен с никел NCM (никел-кобалт-магнезий) катод материал се използва в серийното производство на батерията за електрическия Соул. Енергетичната плътност, която е зависима от възможностите на катода, е ключов фактор при определяне пробега на модела. Чрез използване на водещата в сегмента енергетична плътност на батерията, Соул EV изминава 212 км с едно зареждане.

 

В допълнение, специален сепаратор за сигурност и безопасност е използван в батерията на КИА Соул EV. Сепараторът определя сигурността и скоростта на заряда/ разряда на батерията. Той е с подобрена термална устойчивост, която спомага елементите да бъдат защитени от излагане на топлина или пожар.

 

Комбинацията от ниско електрическо съпротивление на батерията, подходяща система за топлинен контрол и акуратна калкулация на състоянието на заряда подобрява характеристиките на заряда, като по този начин се постига ‘бърз заряд’ за 33 мин (45 kW DC). Времето за пълно зареждане, в зависимост от захранващия източник отнема до 5 часа (6.6 kW AC).

 

Електролитната добавка в Соул EV предпазва батерията при ниски и високи температури, разширявайки температурния й диапазон. Тъй като студеното време оказва неприятно въздействие върху батерията, Соул EV е снабден с отоплителна система, която затопля батерията докато автомобилът е включен в ел. мрежата.

 

Предимствата на литиево-йонната полимерна батерия (в сравнение с нормалните литиево-йонните батерии), включват: по-голяма ефективност, благодарение на опростена клетъчна структура (по-малко части), по-ниски разходи, повишаване на сигурността и надеждността (благодарение на по-добра термична дифузия и вътрешен контрол на налягането), лекота на производство в различни мощности и форми.

 

В опита си да оптимизира производителността, Соул EV използва трето поколение регенеративна спирачна система, която запазва 12% от кинетичната енергия на автомобила, която обратно зарежда батерията при спускане по инерция или спиране. Притежателите на модела могат да избират между регенеративните режими: ‘Drive’ или ‘Brakes’ при изключен еко режим, и ‘Drive’ или ‘Brakes’ при включен еко режим.

 

Соул EV се задвижва от 81 kW електрически мотор със 110 к.с. и въртящ момент от 285 Nm. Моторът предоставя мощност на предните колела посредством безстепенна скоростна кутия. Благодарение на инстантния въртящ момент, електро-двигателят гарантира забавно управление с бързо ускорение (до 100 км/ч за 11.2 сек.) и максимална скорост от 145 км/ч.

 

Отсъствието на шум от двигателя, в комбинация от специални шумоизолиращи материали, доближава Соул EV до усъвършенстваните нива в премиум автомобилите. Поради безшумното функциониране на модела, в полза на безопасността на пешеходците, Соул EV е оборудван със система VESS (Virtual Engine Sound System), която излъчва предупредителен аудио сигнал при движение на автомобила със скорост над 20 км/ч.  

 

Подобно на 2014 КИА Соул, Соул EV е със забележителна визия и атрактивни екстериорни акценти. Новата външност е инспирирана от концепта Track’ster запазвайки отсечените линии и квадратна форма на иконата Соул. Соул EV предлага на потребителите допълнителен ‘блясък’ чрез LED дневни светлини, LED стопове и 16” алуминиеви джанти с аеродинамична форма.

 

Интериорът на модела е изработен от органични, био материали, което определя Соул като лидер в сегмента на електрическите автомобили с приложени екологично чисти материали. Интериорните пакети са в унисон с екстериорната визия на модела – еко текстил и кожа с акценти в синьо.

 

Стандартно Соул EV се предлага с ABS, BAS, ESC, HAC, VSM, ESS, TPMS, климатроник, система за безключов достъп, навигация, камера за движение на заден ход, парктроник, Bluetooth, ел. стъкла, круиз контрол, и др.

 

Специална версия UVO EV на информационно-развлекателната система на КИА намира широко приложение в електрическия Соул. Използвайки вградена връзка, захранвана от Verizon и интегрирано смартфон приложение, услугите UVO EV осигуряват на собствениците иновативна мрежа с включена навигация и други удобства, които ще държат информирани клиентите. UVO EV показва статуса на батерията, разстояние до изчерпване на батерията и възможност за търсене на най-близката станция за зареждане.

 

Електрическият КИА Соул е отличен със сертификат за изключителни екологични параметри през целия жизнен цикъл на продукта. ТЮФ Норд, независима международна организация, сертифицира новия електрически КИА Соул по стандарт ISO 14040 Life Cycle Assessment - LCA (Оценка на производствения цикъл на продукта). Електрическият Соул, произведен за корейския и европейски пазар е сертифициран и по ISO 14040.

 

За нуждите на своите бъдещи клиенти с практичен ум и зелено съзнание, КИА Моторс България е монтирала специална зарядна станция на територията на търговско-сервизния комплекс на марката в София. Устройството адаптира електрическите параметри на захранващата електрическа мрежа към електрическите параметри на зарядното устройство на електромобила. Станцията осигуряват безпроблемно, бързо и безопасно зареждане на всички електрически превозни средства с мощност от 22 kWh. 

 

На 6 и 7 юни КИА Моторс България организира отворен тест драйв уикенд. Желаещите да изпробват екологично чистите автомобили могат да посетят автосалона на КИА в София, от 10 до 19ч., на бул. ‘Цариградско шосе” 144.

 

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 10-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 48 000 служители и годишни приходи от 43 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

Последни новини
21 02

НОВА ЕЛЕКТРОСТАНЦИЯ С БЕЗПЛАТЕН ЗАРЯД В СОФИЯ

Мрежата от електростанции с безплатен заряд, изградена от КИА Моторс България, се увеличава с още една локация. Гостите на модерния ресторант с изискана италианска кухня Cinecitta в София ще имат възможност да зареждат напълно безплатно електрическите си возила. Ресторантът, който е локализиран в района на Киноцентър Бояна, разполага с обособено за целта парко място.
още
28 09

KIA STINGER И KIA STONIC ЩЕ ОСЪЩЕСТВЯТ СВОЯТА ПРЕМИЕРА НА...

Най-мощният и най-луксозен автомобил в историята на КИА, която днес се намира сред лидерите в автомобилната индустрия, ще дебютира в България по време на юбилейното издание на Международния Автомобилен салон София (14 – 22 октомври). KIA Stinger е автентичен грандтурер, автомобил за вдъхновяващо и вълнуващо пътуване на дълги разстояния. Спортен седан, който притежава необходимата ефективност, надеждност и динамично съвършенство, които са в унисон с неговия удивителен фастбек дизайн.
още
23 06

ЕЛЕКТРИЧЕСКИЯТ КИА СОУЛ Е ПОБЕДИТЕЛ В ECO DRIVE BULGARIA 2017

Между 16 и 18 юни се проведе второто по рода си състезание Eco drive България 2017г. В организираното събитие се включиха 30 участници, които в екипи от по 2 човека, управляваха общо 15 автомобила. Според регламента победител във всяка една от категориите стана този, който е изразходил най-малко Енергия (гориво в литри или ел.енергия) спрямо теглото на конкретния автомобил.
още
08 06

20 ЛУКСОЗНИ ТАКСИТА OPTIMA_SW ТРЪГНАХА В СОФИЯ

Първите 20 нови коли на Yellow Taxi Premium Line, бяха представени вчера, когато „жълтите павета“ на площад „Батенберг“ се изпълниха с жълтите такиста Kia Oprima_sw. Приятели и клиенти на Yellow Taxi и KIA Motors България наблюдаваха „от високо“ и се наслаждаваха на гледката.
още